Νέα της Top Deal

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και το μέλλον του κλάδου ζωής

Posted by: admin

(Πηγή: insurancedaily.gr)

Πρόθυμες ακόμα και να αποχωρήσουν ή να μειώσουν αισθητά τη δραστηριότητά τους στον κλάδο Ζωής και στα συνταξιοδοτικά προγράμματα εμφανίστηκε μερίδα Ασφαλιστικών εταιρειών στο ετήσιο συνέδριο της Insurance Europe που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα επιτόκια στην παγκόσμια αγορά που για ακόμη μια χρόνια βρίσκονται σε απογοητευτικά επίπεδα σε συνδυασμό με την υψηλή και αυστηρή εποπτεία – ειδικά στο θέμα των αποθεματικών που πρέπει να έχει μια εταιρεία – καθώς και η κοινή τάση παγκοσμίως που θέλει τον κόσμο να αδιαφορεί για προγράμματα Ζωής και συνταξιοδοτικά έχει οδηγήσει τις Ασφαλιστικές εταιρείες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Είναι μάταιο να συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτό τον κλάδο όταν ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται. Λέμε συνέχεια ότι ξέρουμε να ακούμε και να βρίσκουμε λύσεις στις ανάγκες των ανθρώπων. Λοιπόν, όταν επιμένουμε να επενδύουμε στο συγκεκριμένο κλάδο απλά δεν ακούμε τις πραγματικές τους ανάγκες», Δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Μεξικού και Διευθύνων Σύμβουλος της Ασφαλιστικής Εταιρείας GNP Seguros, Mario Antonio Vela Berrondo σε πάνελ του Συνεδρίου συνεχίζοντας «Στη χώρα μου ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ χαμηλός. Υπάρχουν δηλαδή πολλοί νέοι οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για συνταξιοδοτικά αλλά θα είναι η μελλοντική αγορά μας. Σκοπός μας είναι να τους εκπαιδεύσουμε, να τους ασφαλίσουμε για ό,τι ανάγκες μπορεί να έχουν σε αυτό το στάδιο της ζωής τους και μόλις είναι έτοιμοι… να ανταποκριθούμε στις όποιες συνταξιοδοτικές ανάγκες έχουν».

Μια τάση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει – με άλλα χαρακτηριστικά – και στην Ελληνική Ασφαλιστική αγορά καθώς ο κλάδος ζωής το πρώτο δίμηνο του 2016 συνέχισε να παρουσιάζει μείωση η οποία έφτασε το -11,2%. Μια τάση που δικαιολογεί μέχρι έναν βαθμό και τη στροφή που έκανε τα τελευταία χρόνια η Interamerican από Ζωική εταιρεία σε εταιρεία γενικών Ασφαλίσεων με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Γιώργο Κώτσαλο, να δηλώνει στην τελευταία συνέντευξη τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα ότι δεν προσβλέπει ανάπτυξη εργασιών από Συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Πάντως αν δεχθούμε τις αξιολογήσεις των αναλυτών ότι τα χαμηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε βάθος χρόνου αλλά και την πραγματικότητα ότι οι Έλληνες αυτή την περίοδο ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους και για θέματα επιβίωσης παρά για συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι εύλογη η απόφαση της δεύτερης μεγαλύτερης Ασφαλιστικής Εταιρείας στην Ελλάδα να μην επενδύσει στο συγκεκριμένο κλάδο. Μια απόφαση που μπορεί εύκολα να αρθεί αν η κυβέρνηση ζητήσει επιτέλους τη συνδρομή της ιδιωτικής ασφάλισης στο καυτό θέμα του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού.

Leave a Reply

Your Name: (required)

Your Email: (will not be published) (required)

Your Website:

Your Message:

submit comment